Ogen van de Oorlog

Eyes of War is the name of an exhibition‘Ogen van de Oorlog’ is de naam van een tentoonstelling die gehouden werd van 11 mei tot 10 september 2012 in het Nationaal Monument Kamp Vught. Het doel van de tentoonstelling was een eerbetoon aan alle oud-gevangenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de verschrikkingen van het concentratiekamp Kamp Vught meegemaakt hebben. Samen met deze tentoonstelling werd ook het boek ‘Ogen van de Oorlog’ uitgegeven.

De tentoonstelling bevat grote portretfoto’s van achtentwintig overlevenden van Kamp Vught. Zowel mannen als vrouwen worden geportretteerd. De oudste overlevende van het kamp werd geboren in 1914, de jongste in 1941 en maakte als kind dus de gruwelen van het verblijf in het kamp mee.

Om een realistisch beeld te geven van de leefomstandigheden in het kamp worden deze portretfoto’s gecombineerd met materiële en abstracte herinneringen aan het harde leven in het kamp. Zo worden samen met de foto’s van de overlevenden bijvoorbeeld ook kledingstukken, instrumenten of brieven afgebeeld. De gezichten van de gefotografeerden staan ernstig, met grote ogen kijken zij de toeschouwer aan en men kan als het ware het leed dat zij destijds hebben meegemaakt aflezen van hun door ervaringen getekende gezichten.

De foto’s voor de tentoonstelling en het boek werden genomen door de Amsterdamse fotograaf Rogier Fokke en de bijhorende teksten werden geschreven door een van de rondleiders bij het Nationaal Monument Kamp Vught, Tanny van de Ven. De interviews met de oud-gevangenen in het boek geven een realistisch beeld van de vernederende, harde en onhygiënische leefomstandigheden van het concentratiekamp en de invloed dat deze ervaringen hebben gehad op hun verdere leven.

Rogier Fokke en Tanny van de Ven bezochten de mensen thuis om hen in hun vertrouwde omgeving te fotograferen en hen te laten vertellen over hun harde tijden in het Kamp Vught.

Met de tentoonstelling en het gelijknamig boek wordt niet alleen een getuigenis gegeven van de wreedheden in de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog, maar ze bevatten tegelijkertijd een boodschap van kracht en hoop.