Medewerkers aan het project

ational Monument Kamp VughtHet Nationaal Monument Kamp Vught nam in oktober 2011 het initiatief om een eerbetoon te brengen aan de oud-gevangenen van het Kamp Vught (oorspronkelijk: Konzentrationslager Herzogenbusch). Ze wilden dit doen aan de hand van een tentoonstelling van foto’ van overlevenden en aan de hand van de getuigenissen van deze mensen. Overledenen werden gevraagd of zij konden instemmen met deze fotoreportage en deze interviews en of ze nog tastbare herinneringen hadden aan het verblijf in het concentratiekamp.

Het hele project vormt de expositie ‘Ogen van de Oorlog’. Naar aanleiding van deze tentoonstelling werd ook een boek uitgebracht met dezelfde naam. Dit hele project kon onder meer gerealiseerd worden dankzij de steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het DELA Fonds, het Leije Fonds, het vfonds en de Vriendenkring Nationaal Monument Kamp Vught.

Deze tentoonstelling liep van 11 mei tot 10 september 2012 in het Nationaal Monument Kamp Vught. De tentoonstelling is inmiddels afgelopen, maar het boek is nog steeds verkrijgbaar en werd zelfs in 2015 in herziene versie opnieuw gedrukt.

Professioneel fotograaf Rogier Fokke nam de foto’s voor de tentoonstelling en het boek. Rogier Fokke is van opleiding socioloog en volgde na deze studies een opleiding aan de Academie voor Fotografie in Haarlem. Sinds 1989 werkt hij als freelance fotograaf voor diverse bladen. Hij is gespecialiseerd in portret- en reportagefotografie. Naast ‘Ogen van de Oorlog’ gaf hij ook nog twee andere fotografische boeken uit: ‘Paramisa’ en ‘Ik woon in Veenendaal’.

De secundaire auteur van het boek ‘Ogen van de Oorlog’ is Tanny van de Ven. Tanny van de Ven is tweeënveertig jaar lang psychiatrisch verpleegkundige geweest en houdt zich nu vooral bezig met vrijwilligerswerk op sociaal vlak. Zo is ze ook vrijwilliger bij het Nationaal Monument Kamp Vught en geeft er regelmatig rondleidingen. Het was zij die instond voor de interviews bij de oud-gevangenen van Kamp Vught.