Kamp Vught na de oorlog

Vught concentration camp after the warOp 5 september 1944 werd het hele kamp door de Duitsers ontruimd. In juni dit jaar werden alle Joden al op transportwagons naar Auschwitz getransporteerd. Ondanks het feit dat de geallieerden in de buurt van het kamp waren, konden de Duitsers toch nog enkele duizenden gevangenen doorsturen naar andere concentratiekampen. Toen de geallieerden Kamp Vught in oktober binnenvielen was het kamp helemaal leeg.

Nederlanders en geallieerden gebruikten van juli 1945 tot 1946 het kamp als gevangenis voor Duitse krijgsgevangenen, collaborateurs en oorlogsmisdadigers.

In 1951 nam in een deel van het kamp gezinnen van Molukse KNIL-militairen er hun intrek. Deze verbleven er tot ongeveer de jaren zestig.

Tegenwoordig is het terrein in gebruik door de penitentiaire inrichting Vught. Op een deel van het voormalig terrein van Kamp Vught vind je ook het museum Nationaal Monument Kamp Vught.

De stichting Nationaal Monument Kamp Vught werd in 1986 opgericht. Hierdoor werd het mogelijk om op een klein gedeelte van het vroegere concentratiekamp een Nationaal Monument op te richten. Het Nationaal Monument Kamp Vught werd in 1990 opengesteld voor het grote publiek. In de jaren die volgden werd een herinneringscentrum gebouwd en werd het terrein voor een stuk in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Iedereen die geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog zal hierover bij een bezoek aan dit herinneringscentrum een schat aan informatie vinden. Zo loopt er onder meer een vaste tentoonstelling over het leven in het Kamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verschillende persoonlijke spullen van oud-gevangenen worden er tentoongesteld. Op het terrein kan je ook een bezoek brengen aan Barak 1B. Dit is de laatst overgebleven barak van het voormalig concentratiekamp. De koude rillingen lopen je er over de rug als je je inbeeldt wat de gevangenen van het Konzentrationslager Herzogenbusch moeten meegemaakt hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder kan je er nog de fusilladeplaats, het kindermonument en de verschillende wachttorens bezoeken.

Het Nationaal Monument Kamp Vught is bijna elke dag geopend en individueel of georganiseerd te bezoeken.